Sakarya Havzası’nda marul heyecanı başladı 

featured

Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerindeki Sakarya Havzası’nda kapalı ve açık alanlarda üretilen marul, havaların mevsim normalinin üzerinde seyretmesi nedeniyle talebi düşürdü.

Mikroklima özelliğine sahip Söğüt ve İnhisar ilçelerinde yetiştirilen marulun yaklaşık yüzde 70-80’ni İstanbul’un sofralarını süslüyor. Söğüt’ün, Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Koyunlu köylerinde kurulu binlerce dönüm serada, kış mesaisi bütün hızıyla sürüyor. Marul hasadı yapan üreticiler, ürünlerini İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki market ve pazar tezgahlarına sevk edilerek, tüketiliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün verilerine göre, yılda yaklaşık 4 bin 750 dekar alanda marul ekimi yapılıyor. Yılda ortalama üretilen 47 milyon kök marulun 39 milyon kökü İstanbul’a gönderiliyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ‘Tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projesi’ ile 150 çiftçiye destek sağlanarak sera örtüleri yenilenirken, il genelinde 350 çiftçiye 5 milyon marul fidesi hibe olarak dağıtıldı.

Söğüt ilçesine bağlı Yakacık köyü muhtarı Hüseyin Yıldırım, yaptığı açıklamada, Sakarya Havzası’nda başta marul olmak üzere kışlık sebzelerin üretildiğini kaydetti.

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kışlık sebze ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşıladıklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

”Marul sezonu başladı. Her yıl olduğu gibi üreticimiz üretmeye devam ediyor. Bölgedeki köylümüzün büyük çoğunluğu geçimini seracılıkla sağlıyor. Kış sezonunda da en fazla marul üretiyoruz. Marmara Bölgesi’nde kışlık sebze ihtiyacının büyük çoğunluğunun Sakarya Havzası’ndaki çiftçimiz tarafından tedarik ediliyor. Marulun büyük kısmının İstanbul’da tüketiliyor. Ürettiğimiz marulun yüzde 70-80’ni İstanbul’a, kalan kısmını da Ankara, Eskişehir olmak üzere çevre illerimiz ile Marmara Bölgesi’ndeki illere gönderiyoruz. Çiftçimiz çok uğraş veriyor. Hava şartlarından dolayı şuan fiyatlar biraz düşük ama ocak ayıyla birlikte fiyatların daha iyi olacağına inanıyoruz. Muhtarlık olarak üreticiyle alıcıyı buluşturup, çiftçilerimize destek oluyoruz. Seralarda marul kesiminde ve yüklemede çalışmak için çevre illerden gelen işçileri de istihdam ediyoruz. Tabi nakliyecilerimizde ürünü hallere götürerek, para kazanıyor. Biz hem üretiyoruz hem de istihdama katkı veriyoruz. Gelen işçilerimizin barınmaları konusunda da yardımcı oluyoruz.”

Üretici Sedat Kara da 15 yıldır seracılıkla uğraştığını ve kışın marul ürettiklerini dile getirerek, “40 bin fide diktim. İlk ekimlerde fiyatlar biraz düşük ama ikinci ekimlerde daha iyi olacak inşallah. Ürettiğimiz marulu alıcıya toptan veriyoruz. Tüccar işçisini getirir, kesimini yapar ve paketledikten sonra hallere nakliyesini yapar. Biz sadece üretiriz.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’dan gelerek marul tarlasında çalışan Devren Oruk da serada akrabalarıyla birlikte 15 kişi ile hem kesim hem de yükleme yaptıklarını anlatarak, sabah erken saatlerde çalışmaya başladıklarını, günlük 2-3 arabalık kesim yaptıklarını ve geçimlerini sağladıklarını bildirdi.