• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

SEN DE BIRAKABİLİRSİN

 

Dr. Selvi, sigaranın Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi önemli bir halk sorunu olduğunu söyledi. Dr. Selvi şunları aktardı:

“Türkiye’de erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Yaşanılan toplumsal ve ruhsal sorunlar sıklıkla sigaraya başlama nedenidir. Psikiyatri hastalarında, genel nüfusa göre sigara ve nikotin bağımlılığının daha fazla olduğu bilinmektedir. Depresyon, anksiyete bozuklukları ve psikotik bozukluklar sigara bağımlılarında sık görülen psikolojik hastalıklardır. Bununla birlikte ergenlikte özenti ve merak ile başlanan sigara içimi, erişkinlikteki sigara bağımlılığı için önemli bir risk faktörüdür.

Sigara içimiyle ortaya çıkan ve olumlu olarak algılanan etkiler nedeniyle sigara içmenin zararları görmezden gelinir. Ne zaman ki fiziksel olarak ciddi bir hastalığa yol açar, o zaman kişiler sigaranın zararlarını görmeye başlar. Sigara bırakmada amaç kalıcı bir hasara sebep olmadan bu kötü alışkanlığa son vermektir.

Sigara bırakılabilir bir alışkanlık mıdır?

Sigara, bağımlılık yapıcı etkisinin yanında vazgeçebileceğiniz de bir alışkanlıktır. Şimdiye kadar birçok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Eğer gerçekten isterseniz siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Bu süreçte şu adımları izlemek size yardımcı olacaktır:

Zihninizi sigarayı bırakmaya hazırlayın:

Sigara içimini kışkırtan faktörleri belirlemek çok önemlidir. Her insan farklı nedenlerle sigara içmektedir. Bu sebeple sigara bırakma sürecinde size özgü yöntemler kullanılmalıdır. Önce kışkırtıcı faktörleri belirlemeli, sonrasında ise bu faktörlerin düzenlenmesine çalışmalısınız. Bunun yanında niçin sigarayı bırakmak istediğinizi tespit etmelisiniz. Sebeplerinizin güçlü olması ve sizin bunların farkında olmanız, başarı şansınızı arttıracaktır.

Sigarayla ilgili “Sigara tek lüksüm. Sigara benim tek dostum. Stresimle başa çıkmama yardımcı oluyor.” gibi olumlu düşüncelerinizin yerine, “Sigara beni hasta ediyor. Ciddi sorunlara sebep olacak. Kötü kokuyor. Bırakmazsam sağlığımı bozacak.” gibi olumsuz düşünceleri getirin. Sigara ile ilgili olumlu düşünceler değiştirilmeden sigara bırakılsa bile tekrar başlama olasılığı çok yüksek olacaktır. 

Vücudunuzu sigarayı bırakmaya hazırlayın:

Fiziksel aktivitenizi arttırın. Yapacağınız egzersizler sigara yoksunluğu sebebiyle ortaya çıkan gerginliğinizi azaltıp, gevşemenize yardımcı olacaktır.

Etrafınızdakilerin sizi desteklemesini sağlayın:

Sigara içme davranışınız belirli mekanlarda veya durumlarda tetikleniyor olabilir. Sigara içmenize sebep olan yerlere gitmeyi bir süre bırakın. Durumları belirleyip değişiklikler yapın. En yakınlarınıza, en sevdiklerinize sigarayı bıraktığınızı haber verin. Onlara size yardım edebileceklerini söyleyerek desteklerini isteyin. Çevrenizden size sigarayı hatırlatacak çakmak, kül tablası gibi nesneleri uzaklaştırın.

Bırakmaya gerçekten niyetlenin:

Bırakmak için uygun bir gün aramayın, her gün bırakmak için uygundur. Erteleyip şu gün bırakacağım ya da şu kadar sigara sonra bırakacağım diyerek kendinizi kandırmayın. Kendinizden emin ve kararlı bir şekilde, izleyeceğiniz yolun bilincinde başlayın. Yaşadığınız yerdeki Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak sigara bırakma süreci hakkında bilgi edinebilir ve bağımlılık derecenize göre medikal tedaviye başlayabilirsiniz.

Sigarayı bıraktığınız andan itibaren bu süreci başlatmış olacaksınız. İlk adımı attığınızda, kendi sağlığınız için ve hatta ailenizin sağlığı için bir şeyler yapıyor olmak ilk ödülünüz olacak. En önemli kazancınız ise geri kazandığınız sağlığınız olacaktır.”


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir