SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

featured

Klinik Psikolog Çağatay Ersan, sınav kaygısı ve belirtilerinin nedenlerini anlattı.

Ersan, sınav kaygısıyla baş etmenin detaylarına da değinerek, şöye konuştu:

”Sınav kaygısı, öğrencilerin sınavlarına yeteri kadar hazırlanamamalarına, öğrendikleri bilgileri etkili bir şekilde kullanamamalarına, başarılarının düşmesine neden olan pek çok öğrenci tarafından yaşanan  bir durumdur.

Sınav Kaygısının Sebepleri?

Sınav kaygısının en büyük sebeplerinden biri öğrencinin sınava yeterince hazırlanmaması ve sonrasında bilgi eksikliği nedeniyle telaşa ve paniğe kapılması ile bahaneler üretmeye başlamasıdır. Öğrencilerin kendi değerlerini sınavlarla ölçmeleri, notlara çok fazla önem vermeleri ve yüksek not alamadıklarında kendilerini hırpalamaya ve acımasızca eleştirmeye başlamaları da başarısızlık korkusu dolayısıyla sınav kaygısını  ortaya çıkarır.  Bazı öğrenciler ise ailelerinin ve arkadaşlarının beklentilerini karşılayamayacaklarını düşünerek korku duyarlar. Onların gözünde başarısız görünmek sınavlarında yoğun derecede kaygı duymalarına yol açar.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtilerine baktığımızda, mutsuz ve üzgün ruh hali, geleceğe karşı karamsar olma, sinirlilik, panik, korku, öfke, çaresizlik, hızlı kalp atışı, mide bulantısı, ellerde terleme, aşırı yorgun ve bitkin hissetme, titreme, ağız kuruluğu, tırnak yeme, yemek yememe veya aşırı derecede yemek yeme gibi davranışlar görürüz.

Sınav kaygısı yaşayan bireyler sınavla ilgili konuşmamak için ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşırlar, ders çalışmaktan kaçınır ve başka etkinliklere daha fazla zaman ayırırlar. Derslerine odaklanmada güçlük çekerler. Kaygılarını azaltmak için sigara ve alkol tüketimini arttırlar.

Sınav Kaygısıyla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?

Sınav kaygısıyla baş etmenin yollarının başında her öğrencinin bilgiyi alma yolları, öğrenme sürelerinin birbirinden farklı olduğunu kabul etmek gelir. Sınav kaygısıyla baş etmek için düzgün ve etkili çalışılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmeli, sağlıklı ve düzenli beslenmeli,  iyi bir uyku düzeni oluşturulmalıdır.  Nefes terapisi gibi gevşeme teknikleri de kaygıyı azaltarak  odaklanmayı arttıracaktır. Ders çalışırken ara ara kalkıp kol ve bacakları hareket ettirmek kan dolaşımının hızlanmasına ve daha etkin çalışılmasına yol açacaktır. Tüm bunlara rağmen sınav kaygısını yoğun bir şekilde yaşayan ve bu kaygıları aşmakta zorlanan kişilerin psikolojik destek almaları da gerekebilir.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir