15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı otele yönelik saldırıyı gerçekleştiren suikast timinde yer alan ve uzun süredir firari olarak aranan meslekten ihraç edilen eski yüzbaşı Burkay Karatepe, Afyonkarahisar’da düzenlenen operasyonla yakalandı. Şüphelinin, soruşturma kapsamında verdiği ifadede FETÖ yapılanmasına ilişkin önemli beyanlarda bulunduğu açıklandı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucu 1 Ağustos 2026 tarihinde Afyonkarahisar’da gözaltına alınan Burkay Karatepe’nin emniyetteki işlemlerinin tamamlandığı ve adliyeye sevk edildiği bildirildi.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada ifade veren Karatepe’nin, 1998 yılında FETÖ’ye katıldığını söylediği aktarıldı. Açıklamaya göre şüpheli, örgüt sorumlularından yüz yüze eğitim aldığını, Maltepe Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu yıllarında örgütün mahrem yapılanması içerisinde yer aldığını, verilen talimatlara uygun hareket ettiğini ve bu süreçte “Selim” kod adını kullandığını beyan etti.
Şüphelinin ayrıca görev yaptığı dönemde Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ilişkin bilgileri örgütün mahrem imamına aktardığını, ABD’de bulunduğu sırada örgüt elebaşıyla görüştüğünü ve evliliğinin de örgütsel yönlendirmeyle gerçekleştiğini ifade ettiği belirtildi.
Bakanlığın açıklamasına göre Karatepe, darbe girişimi öncesinde İstanbul’da gerçekleştirilen örgütsel toplantılara katılarak suikast timine dahil edildiğini, 15 Temmuz gecesi İzmir Çiğli’den hareket eden ekiple birlikte Marmaris’e gittiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı konuta yönelik saldırıda yer alarak ateş açtığını kabul etti.
İfadesinde, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından “Salih Usta” adına düzenlenmiş sahte kimlikle yaklaşık yedi yıl boyunca Afyonkarahisar’da gizlendiğini söyleyen şüpheli, yakalanmamak için yabancı uyruklu kişilere ait kimlik bilgileri ile internet hatlarını kullandığını, ailesiyle ise e-posta aracılığıyla iletişim kurduğunu anlattı.
Yürütülen incelemelerde Karatepe hakkında çok sayıda ankesörlü ve ardışık arama kaydının da tespit edildiği bildirildi.
İçişleri Bakanlığı açıklamasında, milli iradeye, devletin bekasına ve Cumhurbaşkanı’na yönelik tehdit oluşturan terör yapılanmalarına karşı mücadelenin, firari durumdaki tüm örgüt mensupları adalet önüne çıkarılıncaya kadar kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.