Bilecik Sınav Dershanesi Rehber Öğretmeni Gülin Çarıkçı, öğrencilerin zorlu ve stresli tercih aşamasında neler yapmaları gerektiği konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu
Çarıkçı, öğrencilerin tercih aşamasında en çok yaptıkları hatalardan birinin başarı sıralamasından çok puan durumlarına bakarak tercih yapmaları olduğunu belirtti. Puanların değişken yapıda olduğunu ve bunun öğrencileri aldatabileceğini söyleyen Çarıkçı, “Öğrenci bir sene 250 puan ile 130 bindeyse bir sonraki sene yine 250 puan ile 220 binde olabilir. Puanlar değişkenlik gösterdiği için öğrenciler sıralamaya dikkat etmelidirler. “ dedi.
Öğrencilerin bir diğer dikkat etmeleri konunun ise tam puanları üzerinde tercih yapmaları olduğunu ifade eden Çarıkçı, “Sayısal alanlarda özellikle kendi puanlarının aşağısında ve üzerindeki üniversiteleri yazabilirler. Örneğin öğrenci 150 bindeyse 30 bin aşağısını yazabilir ama 50 bin’deyse 5 bin’e düşüyor bu rakam ya da 10 bin’e düşüyor. 20 bin’ler de ise öğrenci bin kişi oynayabilir. Yani bu dilimler vardır, muhakkak kendi puanları üzerinden yazmaya başlasınlar, tam puanında yazmasınlar.
Yeni açılmış bölümler var, şanslarını denesinler. Tabi ki bir inşaat mühendisliği belirli bir puanda alır ama o sene yeni açıldığı için biraz daha alt puanlarda alabilir. Öğrencilerin şanslarını denemelerinde fayda var diye düşünüyorum.” İfadelerinde bulundu
Sözel bölümlerde alan sınırlamasından dolayı öğrencilerin tercih yapmakta zorluk çektiklerini belirten Çarıkçı, bu sene sözelciler için bir şans olduğunu kaydetti. Coğrafya, Tarih, Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe gibi öğretmenliklerin yeniden açıldığını belirten Çarıkçı, bu öğretmenliklerin de puanlarının yüksek olabileceği için öğrencilerin tercihlerine çok dikkat etmeleri gerektiği ifade etti.Ayrıca geçen sene çok fazla tercih edilmeyen sınıf öğretmenliğine bu sene bir rağbet yaşandığını belirten Çarıkçı, sınıf öğretmenliği yazmayı düşünen öğrencilerin de puanların yüksek olabileceğini göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti.
Bu seneki sınav sisteminin tüm Türkiye’deki öğrencileri zorladığını ifade eden Çarıkçı, dolayısıyla bu sene de puanlarda bir düşme yaşanabileceğini sözlerine ekledi.
“Hayatınız boyunca yapacağınız meslek için 1 seneyi kayıp görmeyin”
Öğrencilere üniversite tercihleri döneminde ve üniversite yaşamları hakkında önerilerde bulunan Çarıkçı şunları aktardı:
“Öğrenciler hayatları boyunca yapacakları meslek için bir seneyi kayıp olarak görmemeliler. Eğer bu sene puanları düşük geldiyse sakın üzülmesinler. Kendilerine güveniyorlarsa ve bir sene daha kaldıklarında bir önceki yıldaki hatalarından ders çıkartabileceklerse bir sene kalmalarında fayda olduğunu düşünüyorum. Bu bizim açımızdan yararlı olduğu anlamında değil. Ben öğrenci odaklı çalışırım, öğrencilerin bir yere gelmesini isterim. Onlar bir yerlere gurur duyan biriyim. Öğrenciler gerekiyorsa bir sene beklesinler. Bu sene olabilecek en iyi yerleri yazsınlar. Olmuyorsa seneye bıraksınlar.
“Sırf aileden uzaklaşmak için istemediğiniz yerlere gitmeyin”
Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan birisi de sırf ailelerinden uzaklaşmak için istemedikleri şehirlerde istemedikleri üniversitelere gidebiliyorlar. Örneğin Bilecik yazalım diyorum, ailenin yanında olursun veya Eskişehir olsun diyorum ama öğrenciler ailelerine yakın olmak istemiyorlar. O da bir hataya sürüklüyor. Hiç okumayacakları, hiç bilgilerinin olmadıkları bir bölümü tercih etmek zorunda kalıyorlar. Bunun beraberinde de 2. Sene pişmanlıklar başlıyor ve tekrar sınavlara hazırlanıyorlar. Bu kez de okuldan gelecek puanları yarı yarıya azalıyor. Bu da çok önemli bir rakam öğrenci için. Örneğin okul puanı 30 gelmiş olsun öğrencinin 2. Sene kırılarak 15 geliyor, o 15 puan 100 bin kişi oynatabilir. Sırf aileden kurtulmak adına okul başarı puanlarını düşürmemeliler.
“Farklı bir bölüm okumak avantaj sağlayabilir”
Öğrenciler genel olarak inşaat mühendisliği, makine mühendisliği çok fazla tercih ediliyor. Genelde bilindik alanlara rağbet oluyor. Ben bilindik bölümlerin dışında alternatif bölümlerin okunması taraftarıyım. Çünkü herkes inşaat mühendisliği okuyor veya makine mühendisliği okuyor. Bir sene sonra bir sürü makine mühendisi ve inşaat mühendisi ortaya çıkıyor ve bu sefer onlar açıkta kalıyor. Puanları yetiyorsa ve ilgileri varsa daha farklı alan seçenekleri de var. O alanlara yönelebilirler ve bu alanlar tercih edilmesi gereken alanlar bence çünkü çıktıklarında çok az olacaklar. Çıkan az kişinin iş bulması daha kolaydır ama birçok inşaat mühendisi arasında iyisi olabilmek için farklı bir şeyler yaparak kendilerini göstermeleri gerekecek. Diğer bölümlerde göstermeye gerek bile kalmayacaktır.
“Diploma avcılığı yapmayın”
Ben üniversitede öğrencilerin kişiliklerini veya karakterlerini değiştirmesini değil, kendilerine bir şeyler katmalarını istiyorum. Bilecik’te opera, bale, resital ve tiyatroya her zaman gitme imkanları olmuyor öğrencilerin. Eğer Bilecik dışında yaşayacaklarsa oranın imkânlarıyla kişisel gelişimlerine katkıda bulunmalılar. Tabi ki gezecekler ama oturup ders de çalışacaklar. Akşam çalışın, gündüz şehir görün, memleket, kültür görün diyorum öğrencilere. Önemli olan şey de budur. Çünkü üniversite sadece eğitim alma yuvası değildir. Eğitim okuyarak alınabilir ama kendi kişiliklerine ve karakterlerine de bir şeyler katmalılar.
“Tercih listesine gitmeyeceğiniz bölümleri yazmayın”
Araştırılmadan kesinlikle üniversite tercihi yapılmamalıdır. Ben kendim de üniversiteleri arıyorum eğitim kadrolarını ve donanımlarını öğreniyorum. Çünkü öğrenciyi oraya yönlendireceğim ve gittiğinde umduğunu bulamamasıyla karşılaşmasını istemiyoruz. Öğrencilere tavsiyem yazacakları üniversiteyi araştırmadan kesinlikle yazmasınlar. Eğer imkanları varsa yakın çevrelerdeki üniversiteleri de gezsinler. Eskişehir, Sakarya, Kocaeli, Bursa gibi şehirler yakın, buraları gidip görebilirler.
“Öğrenciler sırf Bilecik’te diye Şeyh Edebali Üniversitesi’ni görmezden geliyor”
Ben öğrencileri Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ne yönlendirmeye çalışıyorum ama öğrenciler genel olarak il dışındaki üniversiteleri seçmeye devam ediyor. Kendim de gidip gördüm Bilecik Üniversitesi’ni mimarisi ve akademik kadrosuyla çoğu üniversitenin sahip olamadığı imkânlar var. Öğrenciler burayı sadece Bilecik’te diye istemiyorlar. Yoksa Şeyh Edebali Üniversitesi bende çok güzel gelişen ve gelişmeye devam eden bir üniversite. Gözümüzün önünde bir üniversite, öğrenciler de bu gelimi görüyorlar, kabul ediyorlar ama istemiyorlar. Çok da güzel bölümler var, kendim de özellikle yönlendiriyorum. Tabi ki talep de var. Geçen sene de talep vardı bu sene de var. Fakat genellikle dışarıda okuma peşindeler. Belki Bilecik’ten bile olanakları kısıtlı yerleri sırf Bilecik olmasın mantığıyla tercih edebiliyorlar.
“İşin ehli olmayan kişiler yönlendirme yapmamalı”
Tercih konusunda uzman olmayan öğretmen ve aileler de öğrencileri yanlış yönlendiriyor. Hiç olmayacak, bugüne kadar o kişide böyle bir nitelik görmediği halde onu o bölüme yönlendiriyorlar. Yanlış yönlendirme yüzünden çocuklar çok mağdur olabiliyorlar. Çocukları başkalarıyla kıyaslıyorlar, ailelerin istekleri bitmiyor. Aslına bakarsanız aile baskısını öğrencilerin üzerinde çok hissetmiyoruz, öğrenciler aileleriyle beraber tercih yapmaya geliyor ve onlarla da görüşüyoruz. Bizim sıkıntımız işin ehli olmayan insanların yönlendirme yapmaları. İşin ehli değiller ve bu konuda çocukları olmayacak yerlere yönlendirebiliyorlar. Bunun için rehabilitasyon merkezleri, rehberlik öğretmenleri var veya yıllardır bu işle uğraşan öğretmenlerimizden de bu konuda öğrenciler yardım alabilirler. Fakat onun dışında işi bilmeyip de sadece kılavuzdan puanlara bakarak tercih etmek çok yanlış.