TESİS AÇILDI ÜRÜNLER PAKETE GİRECEK

Açılış törenine Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, MHP Bilecik milletvekili Bahattin Şeker, Kaymakam Köksal Şakalar, Pazaryeri Kaymakam Vekili Kadir Apaydın, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Garnizon Komutanı Vekili Yüzbaşı Süleyman Can, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Bozüyük Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali Çimen, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

 

Açılış töreninde konuşma yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, köyden kente kaçışın önünün kesilemediğini vurgularken, bu gibi tesisler ile çitçilerin gelirlerinin artacağını ve kentten köye geri dönüşün oluşacağına inandığını belirtti.

Nayir konuşmasına şu şekilde devam etti;

“İlimizin ve ilçemizin tarım potansiyeline katkıda bulunacak bir tesisin açılışında aynı ortamı, aynı güzelliği paylaşmaktan duyduğum mutluluğu belirterek konuşmalarıma başlamak istiyorum.

“Bir araya gelip bir iş becerme, bir faaliyet yürütmede maalesef eksiğimiz var”

Eksikliğini duyduğumuz hususlardan biridir birlikte iş yapabilme kabiliyetimiz. Buradaki bu çalışma bize bu konuda bir güven veriyor, geleceğe ait daha umutla bakmamızı sağlayacak bir umut teşkil ediyor. Bir yanımda çiftçilerimiz birlikteliğiyle, diğer yanımda il ve ilçe müdürlüklerimiz, diğer yanımda belediyemiz yeri tahsis ederek, diğer tarafta kalkınma ajansımız imkanlarını bu işte kullanarak, eksik kalan kısmı da il özel idaremiz tamamlayarak güzel bir işbirliği örneği sergilemiş oluyoruz. Buna büyük ihtiyacımız var. Belki kişisel olarak, kurumsal olarak herkes görevini yapıyor ama bir araya gelip bir iş becerme, bir faaliyet yürütmede maalesef eksiğimiz var. Bu tür örneklere ihtiyacımız var, dileriz bunların sayısı artarak devam etsin.

“Şehirleşmede bu kadar büyük bir hızı kaldıracak bir ekonomik yapımız, tarımsal yapımız yok”

Hepinizin bildiği gibi tarımdaki nüfusumuz gün geçtikçe azalıyor. Bilecik ölçeğine baktığımızda %78’i şehirde, %22’si  köylerde nüfusumuz var. Bu bir kaçışın işareti. Kaçış neden olur? Ürünlerdeki gelirin eksikliğinden olur. Eğer çiftçilerimiz yeterince gelir elde edemiyorsa doğup büyüdükleri, bağlandıkları, mezarlarının bulunduğu yerleri mecburen terk etmek zorunda kalıyorlar.  Bu tür çalışmalarla eğer biz tarım ürünlerimize bir artı değer katabiliyorsak, bir katma değer oluşturabiliyorsak tekrar köye dönüşün de yoğunlaşacağına inanıyoruz. Bu büyük bir gereklilik. Şehirleşmede bu kadar büyük bir hızı kaldıracak bir ekonomik yapımız, tarımsal yapımız yok bizim. Mutlaka günün birinde köylere dönüşü sağlamamız lazım. Bu tür faaliyetler eğer çiftçinin ürününü daha kıymetli bir hale getirecekse bunu mutlaka her kanattan destekleyip bu faaliyetleri arttırmamız lazım. Eğer soframızda beşe bulduğumuz bir ürünün yalnızca beşte bir lirasını çiftçiye verip diğeri katma değer üreten, ambalajlayan, nakleden, satan kişilere bırakıyorsak kırsal alandan kaçışı engelleyemeyeceğiz demektir. Ama buradaki görmüş olduğumuz ürünlerde katma değerin burada oluşacağı, dolayısıyla daha büyük bir gelirin burada kalacağına inanıyoruz.

Bütün bu güzellikleri bizlere yaşatan, bu projeyi düşünen, bu projeyi  uygulama aşamasında gelip bizlere kadar anlatan gerekliliği konusunda bizleri de ikna edip bizim desteğimizi alan başta çiftçilerimiz, birliklerimiz, il ve ilçe müdürlüklerimiz olmak üzere ve bu fırsatı buradaki yeri tahsis ederek hazırlayan belediyemize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu törenimize de şeref verdiğiniz için başta milletvekilimize ve dahili amirlerimize, çiftçilerimize hepinizin huzurunda saygılar sunuyorum.”

 

Vali Nayir konuşmasının ardından Bozüyük tarımına ürün alımı ile ilgili destek veren Migros Meyve Sebze Müdürlüğü Genel Müdürü Ercan Saitoğlu katkılarından dolayı bir plaket verdi.

İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise konuşmasında tarım ve hayvancılık sektörünün çok geniş yelpazesi olan ve çevre faktörlerinden çok fazla etkilenen bir sektör olduğuna değinirken, Türkiye’de çiftçilikle uğraşan kişi sayısının ve işlenen arazinin azalmasına rağmen çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Yıldız şöyle devam etti;

“Tarım sektöründe 18,8 milyar dolarlık ihracatla da dünyada yedinci, Avrupa’da birinciyiz”

Gıda, tarım ve hayvancılık çok geniş yelpazesi olan ve çevre faktörlerinden çok fazla etkilenen faaliyetlerden oluşmaktadır. Çiftçilik insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar hayatının her aşamasında, ihtiyaç duyulan her şey, yiyecek, içecek ve giyeceğin temin edildiği, her şeyin üretildiği, işlendiği, depolandığı  ve tüketici isteklerine uygun pazara sunulduğu zor ve meşakkatli bir meslektir.

Ülkemiz tarımında işlenen arazilerin azalması, çiftçilikle uğraşan kişi sayısının azalması ve çiftçimizin yaş ortalamasının artmış olmasına rağmen tarımda da çok büyük ilerlemeler kaydedilmiş, 77 milyon insanımızı, 40 milyon turistimizi, büyük devlet olmanın gereği çevremizde zulme uğrayıp bize sığınanları da beslediğimiz gibi 18,8 milyar dolarlık ihracatla da dünyada yedinci, Avrupa’da birinci konuma yükselmiş bulunmaktayız. Bunu siz çok değerli alın teri döken çiftçilerimiz sayesinde yapmışız.

“Tesisin toplam maliyeti 360 bin TL’dir”

Kurtuluşun ve kuruluşun beşiği Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi,  Dursun Fakıh Hazretlerini bağrında barındıran  taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek olan Bilecik ilimizin işlenebilen tarım arazilerimizin az, parsellerin küçük ve dağınık olmasına rağmen verimli toprakları, uygun iklim koşulları, sulama imkanları ve mikro klima özelliklerinden dolayı her türlü meyve, sebze ve bakliyat üretimi mümkün olmaktadır. Ayrıca bu ürettiğimiz ürünlerimizi çevremizde çok büyük tüketim merkezleri olan Eskişehir, Ankara, İstanbul gibi yerlere pazarlama imkanlarımız çok fazla. Sayın valim, değerli davetliler işte bu zor ve zahmetli üretimi ancak gelişen teknolojiyi, teknikleri ve yenilikleri kullanabilecek eğitimli çiftçilerimiz başarabilirler.  Bu amaçla yola çıkılmış çiftçi eğitimlerinin yanı sıra azalan insan gücünü gelişen teknolojilerle alet ve ekipmanlarla bakanlığımız tarafından uygulanan kırsal kalkınma projeleri ve kırsal kalkınma ajanslarının hibeleriyle çiftçilerimizin daha kaliteli ve bol ürün elde edebilecek, rekabet gücünü arttırabilecek adımlar atılmaktadır.

Bugün burada ilimizin üretilen kaliteli üretimi, Pazar isteklerine uygun, ön soğutma veya paketleme ile katma değer artışı sağlayacak bu tesisimizin açılışı dolayısıyla burada bulunmaktayız. Tesisin toplam maliyeti 360 bin TL olup, bunun %75’i Bursa,Bilecik,Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, 35 bin TL’si İl Özel İdaresi tarafından, 45 bin TL’sı eş finansmanı olarak bakanlığımız tarafından ve 9 bin TL’si de meyve sebze üreticileri birliği tarafından karşılanmıştır. Bu tesisimizin tüm meyve ve sebzelerde ön soğutma ve paketleme ile bakliyat çeşitlerinde kurutma ve paketleme yapabilecek ilimizin çok ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin işlenebilmesi amacıyla bu tesisimizin özel sektörümüze ve üretici birliklerine yatırım yapmak için örnek olacağını düşünüyorum. Tesisin ilimize ve Bozüyük ilçemize kazandırılmasında emeği geçen değerli valimize, BEBKA Genel Sekreterimize, ilçe Belediye Başkanımıza, Özel İdaremize, İlçe personelime, birlik yönetimine ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

 Ayrıca 14 mayıs Dünya Çiftçi Günü dolayısıyla aslında sahip olduğumuz bütün nimetlere karşı her an hakka şükretmeliyiz, bu nimetlerin tarladan soframıza, ahırdan çatalımıza gelinceye kadar alın teri karışan çiftçilerimizi senede bir gün değil her an minnet ve şükranla anmamız gerekir. Yine 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla süt ve süt ürünlerinin özellikle çocuklarımıza ve büyüme çağında olan insanımızın hayvansal gıda tüketimini alışkanlık haline getirmeliyiz ve sütü onlara sevdirmeliyiz diyorum.  Bir dörtlükle konuşmamı bitiriyorum.

Sağlıklı yaşam için,

Gazlı içeceklerden vazgeçin,

Et, yumurta,peynir yiyin,

Ayran için, süt için…”

 

“Projeden bize bahsedildiğinde, projeye büyük bir mutluluk ve heyecanla sahip çıkmak istedik”

Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ise Bozüyük’e yararlı olacak bir projenin içerisinde bulunduğu mutluluğu dile getirerek, bu projeden kendilerine ilk bahsedildiğinde büyük bir heyecan ile sahip çıkmak istediklerini dile getirdi. Bakıcı’nın konuşması şu şekilde;

“Bugün burada bizlere ne mutlu ki 2014 yılı BEBKA’nın kırsalda ekonomik gelişim mali destek programı için sunmuş olduğu Bozüyük ilçesi köy ve beldeleri tarımsal ürünleri ambalajlama ve paketleme tesisimizi hayata geçiriyoruz. Bu tesisimiz ilçemize ve insanlarımıza hayırlı uğurlu olsun.

“Bozüyük’ün yararına olacak her türlü projenin içerisinde olmak istiyoruz”

Burada bizim için asıl olan çok değerli çiftçilerimizin, muhtarlarımızın hazırlamış olduğu ürünleri teknolojiyle birleştirerek tüm piyasaya aslında hakim olan işyerlerine sunulması ve bir mevsim boyunca tamamen satılması söz konusu. Bu değerli tesiste çok değerli katlıları olmuş olan başta valimiz olmak üzere değerli il müdürümüze de buradan teşekkür etmeden geçmek istemiyoruz. Çünkü kendileri görevleri itibariyle sayın valimiz ve sayın il müdürümüz, tarımla ilgili ne kadar aktif olduklarını özellikle köylere ziyarete giderek ve çiftçilerimizi bilinçlendirerek bu çalışmalara kendileri katkıda bulunmaktadırlar.

Projeden bize bahsedildiğinde, projeye büyük bir mutluluk ve heyecanla sahip çıkmak istedik. Bizler göreve geldiğimizden itibaren amacımız Bozüyük’e yatırım yapmak, güzel ilçemi geliştirmek, Bozüyük ve Bozüyüklüler için çalışmaktı. Bozüyük’ün yararına olacak her türlü projenin içerisinde olmak istiyoruz. Bugün de BEBKA ile ilçemiz tarım ve hayvancılık müdürlüğünün önderliğinde projeye ortak olan sebze ve meyve üreticileri ile yerel yönetim olarak bizlerin desteği ile tesisimizi işletmeye açıyoruz.

Buradaki amaç Bozüyük ve çevresindeki çiftçilerimize ürünlerini işleyerek ambalajlı bir şekilde marketlerde satabilecekleri, muhafaza edebilecekleri, Türk Gıda Kodeksine uygun bir şekilde paketlenerek tüketiciye sunabilecekleri bir hale getirilmesidir. Bu şekilde vatandaşlarımızın, sıhhi şekilde muhafaza edilmiş ve paketlenmiş sağlıklı ürünleri tüketmesi sağlanacak, doğrudan üreticiden tüketiciye doğru bir zincir oluşturulacak ve çiftçilerimizin çiftçi birlikleri vasıtasıyla ürününü aracısız olarak pazarlayabilme imkanı sağlayacaktır. Sadece bizim çiftçilerimize değil daha yeni olacak olan, yeni çiftçiliğe adım atacak olan çiftçilerimizin de kalkınma ajansıyla birlikte ve aynı zamanda kendilerini yetiştirebilecek kurslara katılması, bu ürünlerimizin bırakın Bilecik ve Bozüyük değil, etrafımızdaki illere kadar satılmasında katkı sağlayan bu tesisimize sahip çıkılması ve burada üretilecek olan ürünlerimizin inşallah güzel bir gelir kaynağı olmasını dileyerek çok değerli Valimize ve İl Müdürümüze teşekkür ediyorum, tesisimiz hayırlı olsun.”

 

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir