TÜRKİYE’NİN İLK FERROBOR TESİSİNİN TEMELİ ATILIYOR

featured

ARTI 100 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK TÜRKİYE’DE İLK OLACAK


Türkiye’nin ilk ferrobor tesisinin temeli, Hemşehrimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katıldığı törenle bugün Balıkesir’in Bandırma ilçesinde atılacak.

Son yıllarda maden ihracatında katma değerli üretim ve ihracat için yoğun mesai harcayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bu alanda attığı adımların başarılı örneklerinin başında bor geliyor.

Önceden madenden çıktığı gibi ham haliyle ihraç edilen bor madeni, son yıllarda yarı mamul ve mamul üretimi için Eti Maden öncülüğünde çalışma başlatıldı. İnşaatında sona gelinen bor karbür tesisi ve lityum karbonat tesislerinin yanında önemli bir adım da ferrobor üretiminde atılıyor.

BANDIRMA BORDA BAŞKENT OLUYOR

Son yıllardaki bor yatırımlarıyla dikkati çeken Bandırma’da yükselecek tesis bölgedeki istihdama da katkı sağlıyor. Türkiye’nin ilk ferrobor üretim merkezi olacak tesisin temelini Hemşehrimiz Bakan Dönmez atacak.

Gelecek yıl deneme üretimine geçecek olan tesiste 100 kişilik de istihdam sağlanacak.
Tesisle Türkiye’nin nitelikli çelik ihtiyacına ait ve yüzde 100 ithal edilen ferrobor üretimiyle cari açığa da büyük bir katkı sağlaması hedefleniyor. Söz konusu tesis hayata geçtiğinde yılda 800 tonluk ferrobor üretimi planlanıyor.

FERROBOR BİR ÇOK ALANDA KULLANILACAK 

Tesisin faaliyete geçmesiyle üretilecek ferrobor, başta demir-çelik sanayi olmak üzere bir çok alanda kullanılacak. Ferroborun en dikkat çekici kullanım alanı ise güçlü mıknatısların üretimi. Sanayi tipi mıknatısların üretiminde harç vazifesi gören ferrobor; otomotiv, tıp, ev aletleri gibi bir çok alanda da kullanılıyor.

SAVUNMA SANAYİNİN “ÇİMENTOSUNU” DA ÜRETECEĞİZ 

Dünyanın en fazla bor rezervine sahip ülkesi Türkiye’de, bu stratejik üründen katma değerli üretimi daha da artırmak için son yıllarda yapılan yatırımlar da yükselmeye devam ediyor.
Bir diğer önemli yatırım ise Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi. Yine Bandırma’da yapımı devam eden bor karbür tesisinde son viraja girildi. Yüksek sertlik ve mukavemet gücüyle savunma sanayinde çimento vazifesi gören, zırh yapımında da kullanılıyor. Yılda bin ton bor karbür üretimi yapacak tesisin yıl sonunda deneme üretimine başlaması planlanıyor.

BOR ATIKLARININ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ 

Eti Maden’in bir diğer stratejik tesisi de lityum karbonat. Türkiye’nin ihtiyacı olan ve ithal edilen lityum bu tesiste üretilecek. Dünyada ilk defa bor atıklarından elde edilecek lityum karbonat, Türkiye’nin en büyük batarya üreticilerinden olan Aspilsan Enerji tarafından test edilmiş olup bataryalarda pil hücreleri için gereken yüksek akım testinden başarıyla geçerek ticari alternatifleriyle aynı performansa sahip.

Eskişehir / Kırka’da 600 ton/yıl ve Balıkesir / Bandırma’da ise 100 ton/yıl olmak üzere toplam 700 ton/yıl kapasiteli Lityum Karbonat Üretim Tesislerinin kurulması için çalışmalar sürüyor. Tesisler için yapım ihalesine ise bu yıl içinde çıkılmasına planlanıyor.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir