TÜZÜN’DEN BİLECİK MERMERİNE ÖZEL TEŞVİK TEKLİFİ

                Tüzün, yasa teklifinin genel gerekçesinde, Türkiye’deki mermer rezervlerinin çok büyük bir bölümünün Bilecik ili sınırları içinde bulunduğunu, Bilecik Bej mermerleri, Harmanköy ve Gülümbe pembemsi mermerlerinin ekonomik değeri yüksek ve talep gören mermer türleri olarak literatüre girdiğini ve Bilecik ile özdeşleştiğini vurguladı.

Milyonlarca yılda oluşan mermer yataklarının hoyratça tüketilmeden, en az maliyetle ve çevreye zarar vermeden çıkarılarak ekonomiye kazandırılması, işlenerek iç ve dış piyasaya sürülüp katma değerinin yükseltilmesi için ileri teknoloji gerektiren yatırımların yapılmasının şart olduğuna dikkat çeken Tüzün,  gerekçede şöyle dedi:

“Ancak, sektördeki işletmelerin teknolojik yatırımlarda eksiklikleri bulunmaktadır. İşletmelerin çoğu, pahalı olduğu için teknolojik yatırım yapmaktansa mermeri ocaktan çıkarıp işlemeden satma yolunu tercih etmektedir.

Bilecik ilinde çıkarılan mermerin çok büyük bir bölümü yurt dışında ihraç edilmektedir. Mermerin blok halinde işlenmeden satılması sektörün kâr oranlarını önemli ölçüde düşürmektedir.

                Mermer sektöründeki verimsizliğin ve yüksek maliyetlerin en önemli nedenlerinden birisi eski teknolojilerin ve yöntemlerin kullanılmasıdır.

 

                Bilecik bölgesi mermer sektöründe işletmelerin küresel pazarda rekabet edebilecek ürünler üretme ve satma yeteneğine sahip olabilmeleri için özellikle ileri teknoloji kullanmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Mermerin ocaklarda çıkarılmasından fayansa dönüştürülünceye kadarki bütün aşamalarda ileri teknoloji kullanılması fire oranlarının düşürmesi, kalitenin yükseltilmesi ve çevreyi koruma konularında başarıyı artıracaktır.

               

                CHP’li Tüzün’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi şöyle:

 

MADDE 1 –Bilecik’indoğalkaynaklarınınkatmadeğeriyüksekyatırımlarayönlendirilmesi, üretimveistihdamınartırılması, uluslararasırekabetgücünüartıracakyatırımlarınözendirilmesi, uluslararasıdoğrudanyatırımlarınartırılmasınailişkinusulveesaslarıbelirlemektir.

 

MADDE 2 – Bilecikiliveilçelericoğrafisınırlarıiçindemermerveseramiksektöründeyapılacakyatırımlardaaşağıdakidestekunsurlarıuygulanır:

GümrükVergisimuafiyeti

KatmaDeğerVergisi (KDV) istisnası

GelirVergisistopajıdesteği

Sigortaprimiişverenhissesidesteği

Yatırımyeritahsisi

Faizdesteği

Vergiindirimi

 

 

   MADDE 3– Yatırımlarındestekunsurlarındanyararlanabilmesiiçinasgarisabityatırımtutarıveasgarikapasiteninbelirlenmesinde 19 Haziran 2012 tarihliResmiGazete’deyayınlanan 2012-3305 sayılı “YatırımlardaDevletYardımlarıHakkındaKarar” hükümleriuygulanır.

 

 

MADDE 3 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4 – Bu Kanunhükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. hepsi kapatılsın – Taş ocakları doğa düşmanı alanladır yer altı su kaynaklarını besler dağ olmayan yerde kaynak ırmak dere olmaz doğa insan dostu mermer ocakları ise canlı düşmanıdır bunları unutmayalım elime yetki geçse 1dakikada hepsini kapatırım

    Cevapla