Bursa’nın fethinin 700. yılı dolayısıyla Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ve Vakıflar Meclisi üyeleri, Bursa ve Bilecik’teki vakıf kültür varlıklarında incelemelerde bulundu.
Program kapsamında Bilecik’in Söğüt ilçesini ziyaret eden heyet, Kaymakam Murat Yayabaşı ve Belediye Başkanı Ferhat Durgut tarafından karşılandı. Ertuğrul Gazi Türbesi’nde dua eden heyete, 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 745. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri için davette bulunuldu. Ziyarette ayrıca ilçenin tarihi simgelerinden biri olan 1919 tarihli Kaymakamlık Çeşmesi’nin restorasyonuna yönelik teknik değerlendirmeler yapıldı.
Bilecik programında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün 10. yılı dolayısıyla Orhangazi Camii’nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programına; Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclis Üyeleri, Bilecik İl Müftüsü Ahmet Dilek, AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım, Bilecik Jandarma Eğitim Komutanı Tuğgeneral Yusuf Aslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Vanlı, İl Emniyet Müdürü Erdem Çağlar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Üzeyir Yıldırım, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kürşat Bozkurt, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Servet Yılmaz, Bilecik Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar, Tügva Bilecik Şubesi Başkanı Ahmet Tatlı, Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş ile vatandaşlar katılım sağladı.
Heyet daha sonra Şeyh Edebali Türbesi’nde dua ederek, Şeyh Edebali Külliyesi’nde planlanan restorasyon çalışmalarına ilişkin teknik incelemelerde bulundu. Yapılan değerlendirmelerde, tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülecek çalışmalar ele alındı.
Öte yandan Vakıflar Meclisi Toplantısı da Sinan Aksu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı ve ziyaret programları çerçevesinde Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi, Şeyh Edebali Külliyesi, Orhangazi Camii, Orhangazi İmareti başta olmak üzere Bursa ve İznik’te bulunan çok sayıda vakıf eserinde incelemeler yapıldı.
Gerçekleştirilen ziyaretlerde vakıf kültür mirasının korunması, restorasyon çalışmalarının sürdürülmesi ve vakıf hizmetlerinin daha etkin şekilde vatandaşlara ulaştırılması konularında değerlendirmelerde bulunuldu. Yetkililer, tarihi eserlerin yaşatılması ve vakıf medeniyetinin gelecek kuşaklara aktarılması adına çalışmaların devam edeceğini ifade etti.


