YMM ŞAHİN; YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”

featured

Yeminli Mali Müşavir  (YMM) Münür Şahin; 2 köprü, 8 otoyol ve 2 çevre yolunun işletme haklarının 30 yıllığına kiralanarak özelleştirilmesine yönelik kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

5 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kararının kamuoyunda tartışmalara yol açtığını vurgulayan Şahin, kararın duyurulma ve bilgilendirme sürecinin daha iyi yönetilmesi gerektiğini kaydetti.

YMM Şahin, işletme haklarının 30 yıllığına kiralanmasının uzun vadeli ekonomik şartların bugünden öngörülmesini zorlaştıracağını aktararak kararın geri çekilip alternatif bir model üzerinde çalışılmasını önerdi.

Hazine’nin yeni gelir kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu belirten Şahin, geçmişte Turgut Özal döneminde uygulanan modele benzer şekilde köprü ve otoyolların gelecekteki gelirlerinin devlet tahvili veya kâr garantili gelir ortaklığı senetleriyle bugünden Hazine’ye kazandırılabileceğini ifade etti.

Şahin, böyle bir yöntemin hem Hazine’ye kaynak sağlayabileceğini hem de vatandaşların ve yatırımcıların sürece dahil edilebileceğini dile getirdi. Köprü ve otoyolların bakım ve onarım çalışmalarının Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Şahin, işletme modelinde yapılacak değişikliklerin yeni sorunlara yol açabileceğini belirtti.

YMM Münür Şahin; “2 köprü, 8 otoyol ve 2 çevre yolunun işletme haklarının ihale yoluyla 30 yıllığına kiralanması kararı mutlaka yeniden gözden geçirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.