YURTDIŞINA BİLECİK’TEN 2 MİLYON KUTU AYVA LOKUMU

featured

YILDA 600 TON İŞLENİYOR


Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya ve Katar’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç edilen ve Avrupa ülkelerinde ”meyvelerin kraliçesi” olarak adlandırılan ve 2009 yılında patenti, 2021 yılında da Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Osmaneli ayva lokumu, coğrafi işaret logosu ile yılda 600 ton işleyerek, 2 milyon kutu üretiyor.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan ilçenin en zengin tarımsal ürünü ayvadan yapılan lokum, bölgenin en fazla bilinen lezzetleri arasındaki yerini koruyor. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle kurulan ve 2014 yılından bu yana üretim yapılan tesiste yurt dışı talebinin artmasıyla yıllık 1 milyon kutu ayva lokumu ihraç ediliyor.

Ağırlıklı kadınların çalıştığı tesislerde ayva, çeşitli aşamalarla işlenerek, doğal olarak herhangi bir katkı maddesi bulunmadan lokuma dönüştürülüyor. Yıllık 10 bin ton üretilen ayvadan yapılan ayva lokumu, iç piyasada da Türkiye’nin her yerine Tarım Kredi Kooperatiflerince pazarlanıyor.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, yörenin ünlü bir ürünü olan ayva lokumunu üretip ülkenin dört bir tarafına göndermenin yanında ihraç etmenin de mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, ayva lokumuna çok talep olduğunu vurguladı.

Ayva hasadı sezonunun son derece olumlu ve verimli bir dönem geçirdiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan Osmaneli, Osmaneli ayvası özellikle hak ettiği yeri ve değeri buldu. Bugün 600 ton kilo civarında ayva işliyoruz. Özellikle yurt içi ve yurt dışında pazarlama sorunu yaşamadan teslim ediyoruz. İnşallah ilerleyen dönemde bu rakamı çok daha yukarılara çekerek, çiftçiye ve üreticimize daha fazla katkı sağlarız. Özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri mağazalarına Türkiye çapında ayva lokumunu biz veriyoruz. Güzel bir oluyor. Almanya, Fransa gibi yurt dışı ülkelere zaman zaman Katar gibi ihracatımız da oluyor. Yakın dönemde Afrika ülkeleri ile ilgili bir çalışmamız var. İnşallah burada sağlam bir alıcıyla sürdürülebilir sevkiyatı gerçekleştirmeyi çalışıyoruz. Çünkü Afrika’da Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu hamlelerle çok önemli bir pazar haline geldi. Doğal ürün olduğu içinde pandemi sonrası doğal ürünlere karşı çok büyük ilgi ve alaka var. İnşallah ayva lokumumuz bu şekilde pazar payını artırarak, üretimini de artırarak devam edecek. Hem istihdamı hem üretimi hem de ihracat anlamında ülkemize döviz kazandırıcı bir ürün haline gelecek. Ayva alımı ile birlikte fiyatları da bir yerde yukarıya çekme gibi bir faydamız var. Ama onun dışında da işlenmesi suretiyle de işlenmiş bir ürün haline getirdiğimiz için hem istihdam anlamında hem de üreticimize destek vermek anlamında birçok yönüyle ayva lokumu yapmamızın hem ilçemize hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkısı vardır.

Sağlık İşleri Müdürü Abdullah Tetik, BEBKA’nın da desteğiyle kurdukları tesisin ilçenin ekonomisine yön verdiğini, Sakarya Nehri’nin kenarında yetişen ayvaları, ayva lokumu olarak işlediklerini bildirdi.

Ayva lokumunun, bölgenin önde gelen hediyelik ürün gruplarından birisi haline geldiğini vurgulayan Tetik, şunları kaydetti:

2014 yılında Osmaneli Belediyesi olarak bin metrekarelik alanda ayva lokumu üretim tesisi kurarak, üretime başladık. Ayva lokumu bizim için çok değerli bir ürün haline geldi. Çünkü patenti alınan bir üründü. Patentini aldıktan sonra ayva lokumunun seri üretimine hız verdik. Endüstriyel uygulamada, tarım sanayisinde bölgemizde üretilen ayva miktarının yüzde 25’ini işleyerek, ayva lokumuna dönüştürme şansını yakaladık. Şuan yıllık 1 milyon kutu ayva lokumu üretimine kadınlarımız tarafından yapılıyor. Üretirken bir taraftan da ayva lokumunun coğrafi işaret çalışmaları başladı. Ürünümüzün Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işareti alınarak, coğrafi işaret logosu ayva lokumu kutularımızın üzerinde yer almaya başladı. Tabi bu süreçten sonra dış ülkelerinde ilgisini çeken ayva lokumumuz dış pazarda da kendisine yer buldu. Biz kapasitemizi yıllık 1 milyon adet kutuydu, şuan iki kat daha artırarak 2 milyon kutuya çıkarttık. Çünkü Almanya ve Hollanda ülkelerinde pazarımız oluştu. Şuan 1 milyon kutuyu da bu iki ülkeye ihraç etmeye başladık. Amacımıza ulaştık. Amacımız, çiftçimizin ürettiği ürününün katma değerli olarak değer kazanmasaydı. Üreticimizin ürettiği ayvaların yüzde 25’ini lokuma dönüştürebiliyorsak demek ki amacımıza ulaşmışızdır demektir. Ülke ekonomisine de ihracatta da önemli parasal anlamda ekonomik değere dönüştürdüğümüz bu ürünü, Osmaneli’nin kalkınmasında, üreticinin ve kadının kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır.

3 yıldır tesiste çalışan Hatice Dönmez de belediyenin kadınlara güzel bir iş imkanı sağladığını belirterek, aile bütçelerine katkı sağladıklarını ifade etti.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir