DALGALANMALARIN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİ

Mart ayında 2.65 e kadar çıkan dolar ve bu yükselişin en önemli nedeni Amerika Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını yükseltme beklentisi ve yurtiçinde de TCMB'sı ve Siyasi cephenin faiz oranlarında ki tartışması kurların yükselişinin en önemli nedenleri arasında gösterilebilir. Geçen seneden itibaren tahvil alımlarını düşüren ve sıfıra çeken Amerika Merkez Bankasının bu yıl içinde faiz oranlarını arttıracağı beklentisini daha da güçlendirmişti. Daha sonra mart ayının sonlarına doğru FED'in faiz kararlarını ötelemesi ve siyasi cephe ile TCMB'nın arasında ki tartışmaların tatlıya bağlanması kısa sürelide olsa doların ateşini aldı.

Arap koalisyon birliğinin Yemen'e karşı yapmış olduğu operasyon ile birlikte petrol fiyatları bundan etkilenip kurların üzerinde tekrar bir yükselme seyri gösterdi.

Şuan ki son durum ise nisan ayının başlangıcında ABD'nin tarım dışı istihdam rakamlarının beklenenden düşük gerçekleşmesi doları tekrar 2.55 düzeyine kadar çekti. Özellikle İran'ın altı ülke ile yapmış olduğu nükleer enerji ve doğal kaynaklarda ki yaptırımların kalkması bizim gibi enerji mallarını ithal eden ülkelerin yararına gözüküyor ve ekonomistler bu konuya böyle bakıyor ve Ortadoğu'da ki rollerin değişeceği ve Ortadoğu satrancının tekrar baştan başlayacağı gözüküyor.

Tabii ki zamanla yeni yapılan bu anlaşmaların etkisini göreceğiz ama şuan gözüken tablo ekonominin en klasik konjonktürel tablolarından birisi olduğu söylenebilir. Yani iniş ve çıkışları dalgalanmaları, dip ve zirveleri şu son birkaç aylık dönemde gördük ve belli bir zaman aralığında bu iniş ve çıkışların devam edebileceği görüntüsü karşımıza çıkıyor.

Borsa'nın Son Durumu: Dolarda dalgalanmalar sürerken tabi ki Borsa İstanbul'da da özellikle BIST100 rakamlarında alım ve satımlarla 80,000,00 – 82,000,00 arası iniş ve çıkışlar görüyoruz ama son gelişmelerle ve özelliklede bu hafta borsa 82,994,00 da kapatarak yükselişe geçti.

Enflasyon durumu:

TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,03, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,70 artış gerçekleşti.

OPEC'in yapmış olduğu petrol fiyatlarında ki indirim enerji kaynaklarını ithal eden ülkelerin ve bu ülkelerin enflasyon beklentilerini olumlu etkileyebileceği bulunuyordu Türkiye de bu ülkeler içerisindeydi ama son açıklanan rakamlar beklenenin üstünde seyretti. En önemli fiyat artışındaki neden tarım ürünlerinden kaynaklanıyor özellikle sera üretiminden tarla üretimine geçiş fiyatların üzerinde etki oluşturdu.

 

Gürkan DANIK

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir