Konuyla ilgili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:
“Kuduz hastalığı insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.
Hastalık kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması, meydana gelmiş kesik ve benzeri yaralarla kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile meydana gelir.
Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergeleri virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değişir. Gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeleridir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerinde sahipli kedi ve köpeklere Kuduz aşılaması yapılmaktadır.
Kuduz hastalığı virüsünün, yaban hayatı kaynaklı özellikle tilki ile temas etmesi sonucu meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine Bakanlık tarafından uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamına ilimiz Yenipazar ve Gölpazarı ilçeleri alınmıştır. Proje kapsamında tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleri sayesinde kuduz hastalığı hayvanlar arasında yayılamayacak ve bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riski azalacaktır.
Nisan ayında yapılacak aşılama çalışmaları sırasında, uçaktan atılan aşı yemlerine dokunulmaması, özellikle çocukların aşı yemlerine dokunmaması konusunda okullarda bilgilendirme yapılması, köpeklerin yemlerin atılmasını takip eden bir hafta boyunca başıboş bırakılmaması ve aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.” (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)