Rektör Özcan mevzuatları SORGULADI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Koordinasyon toplantısında önemli ayrıntılara değindi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen İl Koordinasyon toplantısına katılan Rektör Özcan, Bilecik’te fark ettiği önemli sorunlara dikkat çekti.

Herkes “ne zaman” diye sordu rektör “Neden” diye

Konulara akademik ve insani  yönden yaklaşan Özcan’ın sorgulamaları mevzuat sınırını aşıp hayata yönelik sorunlar oldu. Sürekli olarak “ne zaman yapılacağı” konuşulan YHT hakkında Rektör Özcan farklı bir sorunu gündeme getirdi. Bilecik ve Bozüyük merkezlerine çok uzakta kalan YHT istasyonlarının Karaköy’de ihtiyacı karşılayacak tek bir istasyon şeklinde yapılması varken neden hem Bilecik’e hem de Bozüyük’e iki tane istasyon yapıldığını sorguladı. Bu iki istasyonun gereksiz yere büyük bir maliyetle yapıldığını belirten Özcan, TCDD Genel Müdürü’ne “ Bilecik ve Bozüyük’te iki ayrı YHT istasyonu var. Biliyorsunuz ayrıca YHT’de hız da çok önemli. Onun yerine gelip geçerken Karaköy’de bir tek istasyon Bozüyük Bilecik ve Pazaryerine bütün ihtiyaçları karşılama imkanı varken hangi akla hizmetle iki şehre o kadar liralık yatırım yapılması noktasında bir vatandaş olarak görüşlerinizi alabilir miyim?” şeklinde ifadelerde bulundu.

“Ülkemizde bilgi merkezli bir yönetim olsa bize de sorarlardı”

Vali Nayir’in “ Keşke bu teklif yatırım yapılırken sunulsaydı” sözü üzerine Rektör Özcan, “Keşke bu teklif daha önceden olsydı. Ülkemizde bilgi merkezli bir yönetim modeli olsa bize sorarlardı. Ama hiç kimse bize bir şey sormuyor.”ifadelerinde bulundu.

Projeleri Müdür de hayretle izliyor

 TCDD Bölge Müdürü dahi bu soruya yanıt veremezken “Demir yolarlının planlaması içinde daha önce Demir Yolları ve Hava Limanı yapan ve bayındırlık bakanlığımıza bağlı olan bir genel müdürlüğümüz vardı. Bunu da altyapı genel müdürlüğü olarak ulaştırma bakanlığı uhdesine alındı. Bir kısım projelendirme işlerinin AYGM tarafından yapılıyor. Marmaray’ı da AYGM yapıyor. Biz de sizin gibi hayretle izliyoruz.”dedi.

Özcan’dan kritik soru; Mevzuat mı can mı?

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gülümpe Kampüs yolundaki hız limitinin mutlaka indirilmesi gerektiğini belirten Özcan, “ O yol üzerinde 20 bin kişinin trafiğinden bahsediyoruz. Yol üzerindeki organize sanayi bölgesinden ter şekilde çıkan tırlar bir çok nhayatı tehlikeye atıyor ve bu yolda en az 5-6 yavrumuz telef oldu. Bu konuyu daha önce birkaç kez daha gündeme getirmiştim ama buradaki değerli bürokratlarımız durumun mevzuata uygun olmadığını söylüyordu. O konuda bir itirazım yok. Fakat gerçekler mevzuata uygun mu?”ifadelerinde bulundu.

Yol üzerine elektronik denetim sistemi kurulacağını belirten Vali Nayir, “Ekiplerimizi de mümkün olduğunca çok oraya yönlendiriyoruz. Gülümbe de dahil olmak üzere yol üzerine radarlı sistem olacak”dedi.

“Restorasyon değil sıvama yapıyorlar”

Tarih Bölümü Profesörü olan Rektör Özcan tarihe olan hassasiyetini bir kez daha gösterdi.  Şeyh Edebali Türbesi’ndeki ve tarihi binalardaki “restorasyon” adı altında yapılan “sıvama” çalışmalarını eleştiren Özcan, “

 Restorasyon aslına uygun hale getirmek demektir. Kullanılan malzeme itibariyle de, işçilik itibariyle de sanat itibariyle de. Gerek  Şeyh Edebali Türbesi’nin restorasyonu, gerekse bizim sayın valimizle birlikte dolaştığımız muhtelif çok kıymetli eserlerin restorasyonu maalesef beton ve kum sıvayla yapılmış. Kötü bir işçilikle yapılmış. Tarih bizden hesap sorar. Bu restorasyon değil, bu sokaktan 30 TL yevmiyeyle  bir işçiye yaptırdığınız sıvama işinden ibaret bir şey.Restorasyonun bir sanat ve akademik yönü var. Mesele sadece ihale etmekle bitmiyor. Aynı zamanda takip etmek lazım. Eğer kurumunuzun bu konuda yeterli elemanı yoksa lütfen üniversitemizden, üniversitelerden gönüllü ve bedelsiz hizmet talep edelim. Çünkü bir defa yapılınca geri dönülmüyor. 1340 tarihli bir bina kumla sıvanıp geçiliyor. Buradaki restorasyon falan değil. Buradaki sıvayıp geçmek” dedi.

Para yok, iş kalitesiz

İller Bankası Bölge Müdürü de bu sorundan muzdarip olduğunu belirterek, “ Bu sorunla Türkiye’nin bir çok  yerinde karşılaşıyoruz. Bu teknik elemanlardan kaynaklanan bir sorun değil. Komple sistemden kaynaklanan bir sorun . Restorasyona biz değil kurullar, mimarlar, mühendisler karar veriyor. Biz sadece parayı veriyoruz. Birim fiyatın azlığından dolayı da yapılan işler gerektiği kalitede olmuyor” dedi.

 



E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir