• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Bilecik

“Şiddete Çözüm İçin Toplumsal İşbirliği Gerekiyor”

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları dahilinde yapılan Kadın Konukevi’nin açılmasına yönelik protokol Valilik Makamında Bilecik Valiliği, Bilecik Belediye Başkanlığı, Bilecik Barosu ve Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü arasında imzalandı. İmzalanan protokolle, hukuken güvence altına alınması gereken şiddet mağduru kadınların konaklayacağı Kadın Konukevi, Bilecik Belediyesi tarafından yaptırılarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredildi.

                Protokol sırasında açıklamada bulunan Vali Halil İbrahim Akpınar, “Vicdansızlara karşı toplumsal işbirliği gerekli.” dedi. Vali Akpınar şöyle konuştu:

“Ülkemizin genelinde yapılmakta olan kadın sığınma evlerinin bir benzeri ilimizde hayata geçiriliyor. Bu zamana kadar ara ara olan olaylarda da yine biz ihtiyaç duyan kişilere gerekli korumayı sağlıyorduk. Kamuya ait misafirhanelerde veya değişik yerlerde, komşu illerde muhafaza etme, koruma şeklinde bu yardım faaliyetini yürütüyorduk. Açılacak olan yeni bina ile ilimizde de derli toplu bir şekilde hizmet verilebilecek. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalarla inşallah bu hizmeti gerçekleştireceğiz.

‘Aile içerisinde hiç şiddet olmasın istiyoruz’

Temennimiz o dur ki aile içerisinde hiç şiddet olmasın. Genellikle erkekler kadınlara yönelik olarak şiddet uyguluyorlar, hiç olmasın. Nadir olarak kadınlardan da erkeklere karşı şiddet uygulayanlar var. Hiçbir şekilde ne kadına ne çocuğa ne de erkeklere böyle bir şiddet uygulanmasını arzu etmiyoruz. Zaten bu yönde bir talep, duyum olduğunda da en süratli şekilde polis, jandarma, savcılarımız bizler başta olmak üzere en hızlı şekilde harekete geçip gerekli korumaya alıyoruz. Bugüne kadar çok şükür ilimizde bir sıkıntı yaşamadık. Olaylar olduktan sonra tabi ulaşamadıklarımız oldu bilgimiz olmadı hiç kimsenin bilgisi olmadı, anlık bir şekilde cereyan edebiliyor. Ama olay bize şikayet veya duyumla intikal ettiği andan itibaren tüm birimlerimiz gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. İnşallah bundan sonrada daha derli toplu bir şekilde bu hizmeti veririz. Ama temennimiz o dur ki aile içi şiddet hiçbir şekilde olmasın. Kadına, çocuklara yönelik arzu edilmeyen görüntüler, davranışlar hiçbir şekilde olmasın. Bunu arzu ediyoruz. Yapılacak olan bu hizmetin ilimize hayırlı olmasını diliyoruz. Mecbur kalınmadıkça kullanılmayacak ama mecbur kalındığında da en iyi şekilde en rahat edecek şekilde kullanılacak bir yere sahip olacağız.”

“Günümüzde toplumsal duyarlılık söz konusu”

Öğrencilik yıllarından bir örnek veren Vali Akpınar, “Ben öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum. Komşumuz her gece erkek sarhoş vaziyette eve gelirdi. Gece 12’den sonra karısını döverdi. Tabi yalıtımlar şimdiki gibi olmadığı için bizde o komşu kadının feryadını gece duyardık, üzülürdük. Ama bizde bile polise bildirme işlem yapılmasını isteme gibi bir durum bizde bile yoktu. Ama şu anda çok şükür toplumsal duyarlılıkta var. Sadece şiddete uğrayanlar değil, buna bir şekilde şahitlik edenler de polise, jandarmaya ulaştıklarında derhal gerekli işlemler yapılıyor. Aile içi şiddetin cezaları da hafif değil.

‘El birliği ile hareket etmek gerekiyor’

Umarız olmaz ama olduğunda da zaten devlet gerekli olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Çok kötü örnekler yaşadık son yıllarda tüm yetki ve sorumluluk sahibi olan insanlarla el birliği içerisinde mücadele etmesi gerekiyor. Tek başına yapılacak olan bir iş değil. Cani ve vicdansız kişilere karşı toplumsal işbirliği gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda görgü şahidi olmak, bu şekilde olayı bilenlerinde bir şekilde resmi makamlara ulaşması gerekir diye düşünüyoruz. Yoksa bazen kol kırılır yen içinde kalır. Artık o kolun kırılmaması kırılsa da yen içinde kalmaması lazım.”

“Bu güne kadar kadın sığınma evinin eksiğini hissetmedik”

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı da, “Aslında kullanılmasını hiç istemediğimiz bir hizmetin protokolünün imza törenindeyiz. Gerçekten ilimizde her ne kadar kayıtlarda aile içi şiddet fazla gibi gözükse de bizlere yansıyan yardıma ihtiyacı olan aile içi şiddet noktasında sıkıntılar çok fazla değil ve bu zamana kadar da böyle bir kadın sığınma evi, konuk evi yapma gereğini de çok fazla hissetmedik. Ama mevzuat şartları çerçevesinde böyle bir çalışma yapmamız gerekiyordu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bünyesinde Sayın Valimizin önderliğinde belediyemiz olarak da biz gerekli fiziksel mekanı temin ve binayı temin noktasında gerekli çalışmaları yaptık. 130 bin TL’lik binaya 100 bin TL’lik tefrişat oldu. Bunun içerisinde Sevgi Anneleri Derneğimizin de projesiyle katkıları büyük olmuştur. Güzel bir mekanı inşallah kullanılmaması dileğiyle hizmete sunuyoruz. Böyle bir şey olduğunda, şiddete maruz kaldığında hanım kardeşlerimizin hizmetine sunabilecek olmanın bugün mutluluğunu yaşıyoruz.

‘İlimizde ve insanın olduğu hiçbir yerde aile içi şiddetin ve şiddetin olmamasını arzu ediyoruz’

Bilecik şartları içerisinde iyi, güzel bir mekan. Bundan sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz tarafından buranın işletilmesi yapılacak. Belediyemiz belirli noktalarda destek verecek. Sosyal yardımlaşmadan gerekli destekler alınacak ve el birliği içerisinde burada kolektif bir hizmeti üreteceğiz. Bu anlamda ilimizde ve ülkemizde insanın olduğu hiçbir yerde aile içi şiddetin ve şiddetin olmamasını arzu ediyoruz. Her şeyin sevgi, saygı ortamı içerisinde giderilmesini ve konuşarak, anlaşarak giderilmesini arzu ediyoruz. İnşallah bu sunacağımız hizmetin binanın bu amaçla hiç kullanılmasın boş kalsın. Aruzumuz, temennimiz bu. Ama ihtiyacı olan kardeşlerimizde en iyi şekilde oralarda konuk edileceğini bilsin.”

                Baro Başkanı Halime Aynur’un temennileri de kullanılmamasın yönünde oldu. Aynur, Baro’nun tesiste sağlayacağı hizmetlerin hukuki danışmanlık ve hukuki yardım şeklinde olduğunu söyledi.

                Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül, müdürlüklerine şiddet konusundaki bilgilendirme ve müracaatların genellikle emniyet ve savcılık aracılığıyla olduğunu söyledi. Sığınma talebinde bulunan kadınların daha önceden Öğretmenevi ve Polisevi’nde misafir edildiklerini, diğer illerdeki kadın konukevlerine nakillerinin yapıldığını belirten Akgül, bundan sonra bu tür vakaları Bilecik’te değerlendireceklerini aktardı.

                Konuşmaların ardından imzalar atılarak protokol hayata geçirildi. ZEYNEP KILBAHRİ

 

 


Reklam
Mustafa Cilali


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir